ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Τι είναι
προμνησία
ΕΠΟΜΕΝΟ
Τι είναι
μακιγιέζ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  INTERNET  ΣΠΙΤΙ  ΑΝΘΡΩΠΟΣ  ΕΝΔΥΣΗ  ΟΜΟΡΦΙΑ  ΥΓΕΙΑ  ΦΑΓΗΤΟ  ΦΥΣΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  ΕΡΓΑΣΙΑ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  ΟΧΗΜΑΤΑ  ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ  ΔΙΑΦΟΡΑ
οικονομικές ορολογίες
δείτε όλα τα άρθρα για την οικονομική κρίση »
Ολα τα παπουτσια online
δείτε καθημερινά όλα τα παπούτσια online »

Τι είναι deja vu;

  » ΑΡΧΙΚΗ / ΑΝΘΡΩΠΟΣ / Tι είναι deja vu
Deja vu είναι ένας όρος που προέρχεται από την επιστήμη της ψυχολογίας.


Η φράση είναι γαλλικής προέλευσης και σημαίνει ήδη ιδωμένο. Στα ελληνικά ο επίσημος όρος για το ντεζαβού είναι προμνησία, αλλά δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ.

Το deja vu είναι ένα φαινόμενο ή ακόμη καλύτερα μια αίσθηση που έχουμε ότι κάτι το έχουμε ξαναδεί ή ξαναβιώσει στο παρελθόν.

Με απλά λόγια είναι η αίσθηση που έχουμε ότι έχουμε ξαναβρεθεί σε ένα μέρος που επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά ή ότι έχουμε ξαναζήσει μια κατάσταση που βιώνουμε για πρώτη φορά.

Μια εξήγηση του φαινομένου βασίζεται στα όνειρα, ότι δηλαδή αυτό που βιώνουμε το έχουμε δει σε κάποιο όνειρο ανεξάρτητα από το αν το θυμόμαστε ή όχι.

Άλλες επιστημονικές μελέτες αποδίδουν το deja vu σε προβλήματα μνήμης ή ακόμη και σε διαταραχές νευρολογικής φύσης, όπως η σχιζοφρένεια.

Βέβαια υπάρχουν και διάφορες άλλες θεωρίες κυρίως της παραψυχολογίας, χωρίς επιστημονική βάση, οι οποίες δίνουν μεταφυσικές ερμηνείες του φαινομένου όπως για παράδειγμα ότι το βίωμα είναι πιθανό να προέρχεται από κάποια προηγούμενη ζωή.

Όπως και να 'χει και όπου και να οφείλεται το φαινόμενο αυτό, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, γύρω στους 7 στους 10, έχουν βιώσει deja vu τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Μοιραστείτε το:           
  Βελτίωση - διόρθωση άρθρου:
ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ...
αρθράκι tag κατηγορία