ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Τι είναι
αστική ευθύνη
ΕΠΟΜΕΝΟ
Τι είναι
υποκειμενική άποψη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  INTERNET  ΣΠΙΤΙ  ΑΝΘΡΩΠΟΣ  ΕΝΔΥΣΗ  ΟΜΟΡΦΙΑ  ΥΓΕΙΑ  ΦΑΓΗΤΟ  ΦΥΣΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  ΕΡΓΑΣΙΑ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  ΟΧΗΜΑΤΑ  ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ  ΔΙΑΦΟΡΑ
οικονομικές ορολογίες
δείτε όλα τα άρθρα για την οικονομική κρίση »
Ολα τα παπουτσια online
δείτε καθημερινά όλα τα παπούτσια online »

Τι είναι ανθεστήρια;

  » ΑΡΧΙΚΗ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Tι είναι ανθεστήρια
Ανθεστήρια είναι μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες γιορτές που γίνονταν κάθε χρόνο στην αρχαία Αθήνα.


Πρόκειται για γιορτές που γινόταν προς τιμήν του θεού Διόνυσου οι οποίες αν και ξεκίνησαν από την Αθήνα, λόγω του θρησκευτικού χαρακτήρα τους γιορτάζονταν και σε άλλες περιοχές.

Ουσιαστικά ήταν κάτι σαν τη σημερινή Πρωτομαγιά και ίσως την πρώτη γιορτή των λουλουδιών, εξ ου και το όνομα ανθεστήρια.

Η γιορτή αυτή ήταν τριήμερη και έπεφτε κάθε χρόνο από την 11η ως την 13η ημέρα του μήνα Ανθεστηρίωνα, δηλαδή από τις 2 ως τις 4 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή ήταν έτοιμο το κρασί της προηγούμενης χρονιάς.

Παρά το γεγονός ότι ήταν χαρούμενη γιορτή, τα Ανθεστήρια αναφερόταν και στους νεκρούς, για τους οποίους πίστευαν ότι ανέβαιναν στη γη από τον Κάτω Κόσμο και περιφέρονταν στους δρόμους.

Την τελευταία μέρα υποτίθεται ότι οι ψυχές τους έμπαιναν στα σπίτια και έτρωγαν με τους δικούς τους πριν ξανακατέβουν κάτω.

Η πρώτη μέρα ονομαζόταν Πιθοίγια κατά την οποία άνοιγαν τα πιθάρια με το κρασί, η δεύτερη μέρα Χόες όπου γινόταν αγώνες οινοποσίας και η τρίτη Χύτροι όπου οι συγγενείς έφτιαχναν φαγητό ως προσφορά στον θεό Ερμή ο οποίος μετέφερε τις ψυχές των νεκρών.
Μοιραστείτε το:           
  Βελτίωση - διόρθωση άρθρου:
ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ...
αρθράκι tag κατηγορία