ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Τι είναι
χειραποσκευή
ΕΠΟΜΕΝΟ
Τι είναι
κτήμα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  INTERNET  ΣΠΙΤΙ  ΑΝΘΡΩΠΟΣ  ΕΝΔΥΣΗ  ΟΜΟΡΦΙΑ  ΥΓΕΙΑ  ΦΑΓΗΤΟ  ΦΥΣΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  ΕΡΓΑΣΙΑ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  ΟΧΗΜΑΤΑ  ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ  ΔΙΑΦΟΡΑ
οικονομικές ορολογίες
δείτε όλα τα άρθρα για την οικονομική κρίση »
Ολα τα παπουτσια online
δείτε καθημερινά όλα τα παπούτσια online »

Τι είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία;

  » ΑΡΧΙΚΗ / ΔΙΑΦΟΡΑ / Tι είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι μια πρόβλεψη η οποία εκπληρώνεται, δηλαδή πραγματοποιείται μόνη της.


Η έννοια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας υπάρχει από την αρχαία Ελλάδα και την Ινδία, ωστόσο, ο όρος κατοχυρώθηκε μόλις τη δεκαετία του 1940 από έναν κοινωνιολόγο ονόματι Robert Merton σε ένα άρθρο που έγραψε.

Στην ουσία πρόκειται για μια λανθασμένη αρχικά προφητεία, η οποία όμως τελικά κάποια στιγμή πραγματοποιείται επειδή οι άνθρωποι την πίστεψαν από λάθος.

Με άλλα λόγια είναι μια αυταπάτη η οποία υλοποιείται επειδή η αντίληψη ότι είναι σωστή επηρρέαση μια σειρά ανθρώπων ή καταστάσεων.

Ας το δούμε με ένα παράδειγμα. Φανταστείτε μια τράπεζα υγιή και αξιόχρεη, που έχει δηλαδή την ρευστότητα που χρειάζεται.

Μια μέρα πηγαίνουν για τυχαίο λόγο πολλοί περισσότεροι πελάτες στην τράπεζα, τους οποίους η τράπεζα μπορεί να εξυπηρετήσει, δηλαδή της φτάνουν τα χρήματα.

Αυτό όμως δημιουργεί μια φήμη (προφητεία) ότι η τράπεζα δεν πάει καλά. Έτσι συρρέουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην τράπεζα για να σώσουν τις καταθέσεις τους σε σημείο που η τράπεζα όντως δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει.

Έτσι η τράπεζα καταρρέει εκπληρώνοντας την ψεύτικη προφητεία, την φήμη δηλαδή, ότι έχει πρόβλημα.

Είδαμε τι είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία, διαβάστε στη συνέχεια τι είναι προφήτης
Μοιραστείτε το:           
  Βελτίωση - διόρθωση άρθρου:
ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ...
αρθράκι tag κατηγορία