ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Τι είναι
κάβος
ΕΠΟΜΕΝΟ
Τι είναι
φουαγιέ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  INTERNET  ΣΠΙΤΙ  ΑΝΘΡΩΠΟΣ  ΕΝΔΥΣΗ  ΟΜΟΡΦΙΑ  ΥΓΕΙΑ  ΦΑΓΗΤΟ  ΦΥΣΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  ΕΡΓΑΣΙΑ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  ΟΧΗΜΑΤΑ  ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ  ΔΙΑΦΟΡΑ
οικονομικές ορολογίες
δείτε όλα τα άρθρα για την οικονομική κρίση »
Ολα τα παπουτσια online
δείτε καθημερινά όλα τα παπούτσια online »

Τι είναι καρτεσιανές συντεταγμένες;

  » ΑΡΧΙΚΗ / ΔΙΑΦΟΡΑ / Tι είναι καρτεσιανές συντεταγμένες
Καρτεσιανές συντεταγμένες είναι ένας μαθηματικός όρος που χρησιμοποιείται κυρίως στην γεωμετρία και γενικότερα στα μαθηματικά και τη φυσική.


Στην ουσία πρόκειται για τις συντεταγμένες x, y στον χώρο με τις δύο διαστάσεις ή τις x, y και z στον τρισδιάστατο χώρο.

Το σύστημα που ορίζουν οι καρτεσιανές συντεταγμένες λέγεται καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων προς τιμήν του Γάλλου μαθηματικού René Decartes που στα ελληνικά γίνεται Καρτέσιος.

Με απλά λόγια οι συντεταγμένες είναι οι θέσεις ενός σημείου στον χώρο. Κάτι αντίστοιχο και χρησιμοποιούν και τα GPS για τον προσδιορισμό της θέσης μας.

Για παράδειγμα στην απλή περίπτωση των δύο διαστάσεων, αν φανταστούμε δύο άξονες x και y που ενώνονται στο σημείο (0,0), ένα σημείο με τετμημένη x ίση με 2 και τεταγμένη y ίση με 3 συμβολίζεται με (x,y)=(2,3) και απέχει αντίστοιχα 2 και 3 μονάδες από κάθε άξονα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση τριών ή περισσότερων διαστάσεων. Για παράδειγμα στις τρεις διαστάσεις, εκτός από τους άξονες x και y ορίζουμε και έναν τρίτο άξονα z, κάθετο στους άλλους δύο.

Στις τρεις διαστάσεις κάθε σημείο περιγράφεται από μία μοναδική τριάδα αριθμών (x,y,z), με κάθε αριθμό να αντιστοιχεί στην απόσταση του σημείου από τους άξονες.
Μοιραστείτε το:           
  Βελτίωση - διόρθωση άρθρου:
ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ...
αρθράκι tag κατηγορία