menu
Οικονομία Τεχνολογία Internet Σπίτι Άνθρωπος Ένδυση Φαγητό Πολιτισμός Διάφορα Υπολογιστές Ομορφιά Υγεία Φύση Εργασία Αθλητισμός Επιχειρήσεις Οχήματα
/ ΦΑΓΗΤΟ / ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ

Τι είναι στραπατσάδα;

Στραπατσάδα είναι ένα παραδοσιακό καλοκαιρινό ελληνικό φαγητό που φτιάχνεται κατά κύριο λόγο με αυγά, ντομάτα και τυρί φέτα.


Είναι ένα φοβερό μαμαδίστικο φαγητό, το οποίο τρώγεται φοβερά σαν πρωινό ή για brunch, αν και πολλοί το τρώνε και σαν κανονικό γεύμα, μιας και περιέχει από όλα.

Γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα στο τηγάνι και θα λέγαμε ότι μοιάζει αρκετά και στην γεύση και στον τρόπο παρασκευής του με την ομελέτα.

Η διαφορά της στραπατσάδας ωστόσο από την ομελέτα βρίσκεται στην εκτεταμένη χρήση της ντομάτας και της φέτας που εδώ σχεδόν υπερισχύουν των αυγών. Θα λέγαμε δηλαδή ότι είναι ντομάτες με αυγά και όχι αυγά με ντομάτες.

Την βρίσκουμε σε πολλές περιοχές όπως στη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τα Επτάνησα κλπ. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές είναι γνωστή και με το όνομα καγιανάς.

Ετυμολογικά η στραπατσάδα προέρχεται από την ιταλική λέξη strapazzare, αυτό που λέμε και στα ελληνικά στραπατσάρω, δηλαδή κόβω σε πολύ μικρά κομματάκια.

Σε κάποιες συνταγές μπορεί να μπουν και άλλα υλικά όπως πχ πιπεριές (γλυκές ή καυτερές) και άλλα λαχανικά.






/ ΦΑΓΗΤΟ / ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ