menu
Οικονομία Τεχνολογία Internet Σπίτι Άνθρωπος Ένδυση Φαγητό Πολιτισμός Διάφορα Υπολογιστές Ομορφιά Υγεία Φύση Εργασία Αθλητισμός Επιχειρήσεις Οχήματα
/ ΦΑΓΗΤΟ / ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Τι είναι γλουτένη;

Γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, την σίκαλη, κλπ και πολλές φορές την βάζουν και σε διάφορα άλλα τρόφιμα.


Είναι αυτή που κάνει πχ το ψωμί μας αφράτο και χρησιμοποιείται και σε άλλα τρόφιμα ως "ενισχυτής γεύσης".

Ενδεικτικά περιέχεται και σε διάφορα δημητριακά που τρώμε για πρωινό, στο κεικ, στα μπισκότα, στα παξιμάδια - φρυγανιές, σε ζυμαρικά, στη μπύρα (από κριθάρι), σε διάφορες σάλτσες - σως, σε ορισμένα είδη αλλαντικών, τυριών, σοκολάτας, γαριδάκια, κλπ.

Δεν κάνει κακό παρά μόνο στα άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτήν και η πάθηση αυτή ονομάζεται κοιλιοκάκη (ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη).

Το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από τη δυσανεξία αυτήν είναι μικρό αλλά παρόλα αυτά, κι άλλα άτομα που δεν την έχουν, μπορεί να έχουν ευαισθησία σε αυτήν.

Πολλές φορές προτείνονται δίαιτες με απουσία γλουτένης, που αν δεν έχετε δυσανεξία σε αυτήν, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να την αποφεύγετε.

Διαβάστε στη συνέχεια τι είναι κοιλιοκάκη




Τι είναι δυσανεξία;Δυσανεξία είναι μία πάθηση που μπορεί να έχουμε εξαιτίας κάποιων...


/ ΦΑΓΗΤΟ / ΓΛΟΥΤΕΝΗ