menu
Οικονομία Τεχνολογία Internet Σπίτι Άνθρωπος Ένδυση Φαγητό Πολιτισμός Διάφορα Υπολογιστές Ομορφιά Υγεία Φύση Εργασία Αθλητισμός Επιχειρήσεις Οχήματα
/ ΦΑΓΗΤΟ / ΛΑΚΤΟΖΗ

Τι είναι λακτόζη;

Λακτόζη είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του γάλακτος που ανάλογα με το είδος και την προέλευσή του (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ) μπορεί να αποτελεί μέχρι και 8% του βάρους του.


Στην ουσία είναι το βασικό σάκχαρο του γάλακτος και δημιουργείται από την ένωση με γλυκοζιτικό δεσμό ενός μορίου γαλακτόζης με ένα μόριο γλυκόζης.

Η λακτόζη μπορεί και να διασπαστεί σε γαλακτόζη και γλυκόζη με την διαδικασία της υδρόλυσης.

Το μητρικό γάλα είναι πλούσια πηγή λακτόζης που χρειάζονται τα βρέφη για να μεγαλώσουν. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον άνθρωπο αλλά για όλα τα θηλαστικά.

Το πρόβλημα με την λακτόζη είναι ότι δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον οργανισμό και για να διασπαστεί χρειάζεται ένα ένζυμο, την λακτάση.

Η απουσία του ενζύμου προκαλεί την λεγόμενη δυσανεξία στη λακτόζη και στα άτομα που συμβαίνει είναι αδύνατη η κατανάλωση γάλακτος.

Διαβάστε στη συνέχεια τι είναι παγωτό






/ ΦΑΓΗΤΟ / ΛΑΚΤΟΖΗ