menu
Οικονομία Τεχνολογία Internet Σπίτι Άνθρωπος Ένδυση Φαγητό Πολιτισμός Διάφορα Υπολογιστές Ομορφιά Υγεία Φύση Εργασία Αθλητισμός Επιχειρήσεις Οχήματα
/ ΦΑΓΗΤΟ / ΖΥΜΩΣΗ

Τι είναι ζύμωση;

ζύμωση φωτογραφία


Ζύμωση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη χημεία αλλά κυρίως στην παρασκευή κάποιων τροφίμων ή ποτών. Πρόκειται για μια διαδικασία που οι υδατάνθρακες ή τα σάκχαρα μιας τροφής μετατρέπονται σε αλκοόλη ή σε γαλακτικό οξύ.

Η διαδικασία στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με την παρουσία βακτηρίων ή μυκήτων (ζυμομύκητες) που λειτουργούν καταλυτικά για τη μετατροπή.


Οι άνθρωποι έχουν εκμεταλλευτεί αυτή τη χημική αντίδραση για να παρασκευάζουν πολλά τρόφιμα αλλά κυρίως ποτά.

Για παράδειγμα η μπύρα και το κρασί είναι προϊόντα ζύμωσης των υγρών του κριθαριού και του σταφυλιού αντίστοιχα.

Επίσης και η παραγωγή ψωμιού γίνεται με ζύμωση.

Μέσα στους μύες του ανθρώπινου σώματος για την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ενέργειας, ελλείψει οξυγόνου, διασπάται η γλυκόζη (αναερόβια) και παράγεται γαλακτικό οξύ. Η διαδικασία αυτή (χημική αντίδραση) είναι ένα είδος ζύμωσης.

Διαβάστε στη συνέχεια τι είναι yeast






/ ΦΑΓΗΤΟ / ΖΥΜΩΣΗ