Οικονομία Τεχνολογία Internet Σπίτι Άνθρωπος Ένδυση Φαγητό Πολιτισμός Διάφορα Υπολογιστές Ομορφιά Υγεία Φύση Εργασία Αθλητισμός Επιχειρήσεις Οχήματα
Τι είναι ζύμωση;
Ζύμωση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη χημεία αλλά κυρίως στην παρασκευή κάποιων τροφίμων ή ποτών. Πρόκειται για μια διαδικασία που οι υδατάνθρακες ή τα σάκχαρα μιας τροφής μετατρέπονται σε αλκοόλη ή σε γαλακτικό οξύ.
Η διαδικασία στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με την παρουσία βακτηρίων ή μυκήτων (ζυμομύκητες) που λειτουργούν καταλυτικά για τη μετατροπή.
Οι άνθρωποι έχουν εκμεταλλευτεί αυτή τη χημική αντίδραση για να παρασκευάζουν πολλά τρόφιμα αλλά κυρίως ποτά.
Για παράδειγμα η μπύρα και το κρασί είναι προϊόντα ζύμωσης των υγρών του κριθαριού και του σταφυλιού αντίστοιχα.
Επίσης και η παραγωγή ψωμιού γίνεται με ζύμωση.
Μέσα στους μύες του ανθρώπινου σώματος για την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ενέργειας, ελλείψει οξυγόνου, διασπάται η γλυκόζη (αναερόβια) και παράγεται γαλακτικό οξύ. Η διαδικασία αυτή (χημική αντίδραση) είναι ένα είδος ζύμωσης.
Διαβάστε στη συνέχεια τι είναι yeast
Δημοφιλή
Τι είναι casarecce;Τι είναι εσπρέσο λούγκο;
Τι είναι νισεστέ;
Τι είναι ταλιάτα;
Tags
τρόφιμα Στην τύχη...
Άρθρο ή
Tag