menu
Οικονομία Τεχνολογία Internet Σπίτι Άνθρωπος Ένδυση Φαγητό Πολιτισμός Διάφορα Υπολογιστές Ομορφιά Υγεία Φύση Εργασία Αθλητισμός Επιχειρήσεις Οχήματα
/ ΦΑΓΗΤΟ / ΠΡΟΣΟΥΤΟ

Τι είναι προσούτο;

προσούτο φωτογραφία


Προσούτο είναι ένα είδος αλλαντικού που μας έρχεται από τη γειτονική Ιταλία.

Για την ακρίβεια είναι το ιταλικό ζαμπόν και είναι ένα αλλαντικό που κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες. Μάλιστα και η λέξη προσούτο σημαίνει ζαμπόν.


Φτιάχνεται από χοιρινό κρέας, συνήθως μπούτι το οποίο περιέχει από φυσικού του και κάποιο ποσοστό λίπους.

Είναι προϊόν ωρίμανσης, που σημαίνει ότι το κομμάτι του κρέατος μένει ολόκληρο όπως είναι αφού αλατιστεί για ένα διάστημα από 9 μήνες μέχρι 2 χρόνια για να ωριμάσει.

Βγαίνει σε δύο τύπους:
» το ωμό που στα ιταλικά λέγεται crudo και
» το ψημένο που λέγεται cotto

Τρώγεται σκέτο ή μαζί με τυριά, σε σάντουιτς, στην πίτσα, σε διάφορες σάλτσες ή σαλάτες, με ζυμαρικά ή ακόμη και με πεπόνι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το προσούτο είναι προϊόν ΠΟΠ από την περιοχή της Πάρμας στην Ιταλία.

Ωστόσο, το αλλαντικό αυτό φτιάχνεται και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Καρπενήσι, το γνωστό προσούτο Ευρυτανίας.

Διαβάστε στη συνέχεια τι είναι νούμπουλο




Τι είναι χαμόν σεράνο;Χαμόν σεράνο είναι ένα νόστιμο αλλαντικό που φτιάχνεται κατά κύριο...
Τι είναι πανσέτα;Πανσέτα είναι ένας γαστρονομικός όρος ο οποίος σχετίζεται με το...
Τι είναι τσορίθο;Τσορίθο είναι ένα είδος αλλαντικού και συγκεκριμένα λουκάνικου που...
Τι είναι μπρεζάολα;Μπρεζάολα είναι ένα είδος αλλαντικού που προέρχεται από τη...


/ ΦΑΓΗΤΟ / ΠΡΟΣΟΥΤΟ