menu
Οικονομία Τεχνολογία Internet Σπίτι Άνθρωπος Ένδυση Φαγητό Πολιτισμός Διάφορα Υπολογιστές Ομορφιά Υγεία Φύση Εργασία Αθλητισμός Επιχειρήσεις Οχήματα
/ ΦΑΓΗΤΟ / ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Τι είναι μπεσαμέλ;

μπεσαμέλ φωτογραφία


Μπεσαμέλ είναι μια κρέμα μαγειρικής που χρησιμοποιείται στο σερβίρισμα πολλών πιάτων της ελληνικής κουζίνας και όχι μόνο.

Στην ουσία πρόκειται για μια κρεμώδη σάλτσα με βάση το αλεύρι η οποία χρησιμοποιείται στην κορυφή φαγητών που ψήνονται στον φούρνο.


Είναι μια από τις βασικότερες σάλτσες της Γαλλικής και της Ιταλικής κουζίνας, ενώ χρησιμοποιείται και ως βάση για πολλές άλλες σάλτσες.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστή από τον αρχιμάγειρα Νίκο Τσελεμεντέ, ο οποίος την περιέλαβε στο βιβλίο μαγειρικής που εξέδωσε το 1910.

Τα κύρια συστατικά της μπεσαμέλ είναι γάλα, αλεύρι (συνήθως κορν φλάουρ) και βούτυρο, ενώ σε κάποιες παραλλαγές της μπορεί να περιέχει αυγά ή τυρί.

Στη χώρα μας χρησιμοποιείται κατά κόρον σε μια σειρά από πιάτα με πιο γνωστά το παστίτσιο, τον μουσακά, τα παπουτσάκια, τα κανελόνια κλπ, αν και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και ως γέμιση σε πίτες και σε κρέπες.

Διαβάστε στη συνέχεια τι είναι μουσακάς




Τι είναι παστίτσιο;Παστίτσιο είναι ένα από τα πιο κλασικά φαγητά της ελληνικής...
Τι είναι sour cream;Sour cream είναι μια δροσερή σάλτσα μα βάση το γιαούρτι. Στην ουσία...
Τι είναι ποσέ;Ποσέ είναι ένας τρόπος μαγειρέματος, ο οποίος προέρχεται από τη...
Τι είναι μπερ κλαριφιέ;Μπερ κλαριφιέ είναι ένα είδος βουτύρου που χρησιμοποιείται συνήθως...
Τι είναι μιλφέιγ;Μιλφέιγ είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της γαλλικής κουζίνας, το οποίο...
Τι είναι σεφ;Σεφ είναι ένας χαρακτηρισμός ή αξίωμα αν προτιμάτε, το οποίο...


/ ΦΑΓΗΤΟ / ΜΠΕΣΑΜΕΛ